Zadnja oznanila 3. velikonočna nedelja 2024

Župnikova zahvala ob blagoslovitvi novega doma

Dragi in spoštovani farani, ta dom je sezidan iz vaših dobrih del. Če je vsak od vas prispeval svoj delež, pa naj bo iz obilja ali od preživetja, ker ima svojo župnijo rad, ji odgovorno pripada in je zaskrbljen za njeno prihodnost, potem sedaj čuti, da je zraven pri tem pomembnem dogodku, dobrodošel in pohvaljen.

Naš novi pastoralni dom je naša skupna dobrina. In ni sam sebi namen. Nastal je zaradi še večje dobrine, to je naše vere. Kakor dobrina sáma v sebi teži k temu, da se razširja, tako tudi vera. Naši predniki so jo razširili na nas tudi s tem, da so nam zapustili v dedno last to cerkev in druge cerkvene stavbe, kakor tudi parcele, s prodajo katerih je bila dana glavnina za temelj in je na na njem lahko začela vsa stavba skladno rasti.

To rast so omogočali pred vsem naši domači obrtniki, ki so vanjo vložili kakovostne materiale, tudi iz lastnega žepa in zastonjskega dela. Od strehe navzdol do električne napeljave in klimatizacije.

Da je bila izgradnja stavbe skrbno načrtovana in usklajena s pravili državne administracije, potrjuje današnja blagoslovitev, s katerim dom odpira svoja vrata.

Do tega cilja pa gotovo ne bi prišli brez molitve, zato gre hvala najprej Bogu.

Seveda so bili tudi težki trenutki, ko je zmanjkovalo prvotnega navdušenja, razumevanja, denarja. Ko smo zdaj vendarle na cilju, bi se vam rad, dragi in spoštovani, v imenu župnije zahvalil, da ste s svojimi denarnimi darovi ali nakazili, s svojim darom v redne prvonedeljske nabirke, s svojim veseljem nad novim domom, s svojimi talenti, premoženjem in rokami pri različnih nujnih delih in gospodinjskih opravilih, nekako iz ozadja nepogrešljivo podpirali rast novega doma.

V hvaležnosti do naših prednikov in v odgovornosti pred Bogom, ki nas je hotel imeti v tej rudniški župniji, hočemo torej naprej razširjati vero na naše otroke in mlade, gojiti občestvo s Kristusom in med seboj ter v novem domu nuditi gostoljubnost vsem iskalcem Boga. Skupaj gre veliko boljše in je lahko celo zabavno! Tem bolj, ker nam naši stalni dobrotniki in požrtvovalne gospodinje za take prilike pripravijo sočno gostijo, na kateri se
bomo tudi danes veselili skupaj še z našimi prijatelji iz Dolenjske in Gorenjske.

Bog, ki vidi na skrivnem, bo vsakemu povrnil po njegovem delu. Z moje strani le še prisrčno vabilo na praznovanje. Praznujemo naš novi skupni dom! Zelo želim, da se počutite kot doma. Še enkrat: Hvala in Dobrodošli!

Župnik Lojze Zupan