Zadnja oznanila 14. nedelja med letom 2022

Župnijska kronika 2020

KRSTI

V letu 2020 je bilo krščenih 12 otrok: 10 deklic in 2 dečka. Šest otrok je prejelo krst v drugih župnijah, v glavnem na Rakovniku. Za nekaj krstov pa ne vemo, ker nam župniki ne sporočijo. V letu 2019 je bilo krščenih 17 otrok.

POROKE

Letos smo imeli v župniji eno poroko, lani nobene. Zopet bi rad spodbudil neporočene starše in druge pare v naši župniji, ki imate vse pogoje za cerkveno poroko, da bi na novo ovrednotili krščanski zakon in se zanj odločili.

POGREBI

V letu 2020 je bilo 27 pogrebov: 16 moških in 11 žensk. 14 pokojnih žal ni prejelo zakramentov za bolne oziroma umirajoče, ker njihovi domači niso poklicali duhovnika. Drugače je v primeru nenadne ali nepričakovane smrti. Tukaj vam polagam na srce, da takoj potem, ko nekoga odpeljete v bolnišnico in je v smrtni nevarnosti, pokličete bolniškega duhovnika, in če ta ni dosegljiv, domačega. V letu 2019 je bilo 16 pogrebov: 8 žensk in 8 moških.

PRVO OBHAJILO

Letos smo imeli 15 prvoobhajancev. Bodočih, ki obiskujejo verouk na Rudniku, je 11. V letu 2019 je bilo 7 prvoobhajank.

SVETA OBHAJILA

Letos je bilo razdeljenih šest tisoč obhajil. Občutena posledica korona virusa, saj že od marca zelo malo vernikov prihaja k maši. Zaradi strogih korona ukrepov torej, ki jih pri nas vestno upoštevamo, je razumljiv upad obhajil. V letu 2019 je bilo deset tisoč obhajil.

BIRMA

Birma je pri nas na vsaki dve leti. V letu 2019 je bilo 11 birmancev, v letu 2021 jih bo 20. Birma je
predvidena zadnjo nedeljo v aprilu, to je 25. aprila ob 10. uri. Birmovalec je ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Seveda pa je vse odvisno od nadaljnjega epidemiološkega stanja in možnosti priprave na prejem tega zakramenta. Svetega Duha se ne da okrog prinesti! (+ nadškof F. Perko)

GOSPODARSTVO

V letu 2020 smo v novem pastoralnem domu uredili gornjo dvorano z ustreznimi sedeži, opremili bivanjsko
sobo ter montirali stalaže v shrambenem prostoru. Servisirati je bilo potrebno obe plinski peči v župnišču in cerkvi, kar je naneslo prek tisoč evrov in še cel kup neopaznih reči, ki smo jih postorili. Potem ko se bomo enkrat izvlekli iz dolgov, nas čaka nujna sanacija zvonika in nova konstrukcija zvonov. Toliko v vednost, saj imate pravico vedeti, kaj se dela in kam se vlaga denar, vključno v povračilo posojila. Hvala za vse!