Zadnja oznanila 3. velikonočna nedelja 2024

Sinoda 2021 – 2024

Kaj je sinoda?

Sinoda izhaja iz grškega synodos in pomeni zborovanje. Danes ločimo med koncilom, ki je za vso Cerkev (zadnji je bil drugi vatikanski koncil v letih 1962–1965), in med sinodo, ki je nekoliko bolj lokalne narave. Tako smo ob svetem letu 2000 tudi v Sloveniji obhajali slovensko sinodo.

Sinoda pa ima še en pomen. Grški synodos je sestavljenka iz syn (skupaj) in hodos (hoditi, potovati). To je pomen, h kateremu teži tudi papež Frančišek: sinoda naj ne bo le zborovanje škofov, ampak mora biti pot, ki jo bomo prehodili vsi verniki skupaj kot Cerkev, vsi različni udje tega skrivnostnega Kristusovega telesa.

Po drugem vatikanskem koncilu je papež Pavel VI. ustanovil škofovsko sinodo kot posebno strukturo v Cerkvi, ki se redno sestaja na določeno časovno obdobje.

Sinoda 2021 – 2024

Geslo sinode, ki se začenja, je Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo. Sinoda o sinodalnosti prinaša več novosti:

  1. Sinoda bo potekala štri leta (2021–2024), in sicer v treh stopnjah: na ravni posameznih škofij, na kontinentalni ravni in nazadnje na ravni celotne Cerkve.
  2. Gre tudi za prvo sinodo, ki ne bo od začetka do konca potekala v Rimu, ampak na različnih koncih sveta, sklenilo pa se jo bo v Rimu.
  3. Z začetkom sinodalne poti v posamezni škofiji se želi še posebej prisluhniti tamkajšnjim vernikom, da sinoda torej ne bo le zborovanje škofov, ampak pot celotne Cerkve. Da pa se bo to uresničilo, je potrebno, da tudi po škofijah to ne bo delo zaprte skupine škofijskih sodelavcev, ampak da se prisluhne zares vsakomur.

Dolžnost vseh katoličanov je, da se na sinodo odzovemo z molitvijo in sodelovanjem. Najprej nam je torej v molitvi prositi Boga za sinodo, Cerkev in nas same ter zaupati, da vsem zmotam in viharjem navkljub Cerkve, Kristusovega mističnega telesa, peklenska vrata ne bodo nikdar premagala. Obenem pa je pravi čas, da se pozanimamo o aktivnostih, ki bodo v sklopu sinode potekale v našem okolju, se pripravimo na zastavljena vprašanja in sodelujemo v razpravah, h katerim nas vabi papež.

Delovni dokument za celinsko fazo sinode

V slovenščini je izšel prevod celotnega Delovnega gradiva za celinsko stopnjo sinode, ki je bilo predstavljeno v Vatikanu konec oktobra. Dokument z naslovom »Razširite meje svojega šotora« predstavlja začetno točko za nadaljnje sinodalne razprave na celinski ravni, kot tudi za refleksijo sinodalne poti v posameznih Cerkvah. Celinsko sinodalno zasedanje za Evropo je bilo izvedeno od 5. do 12. februarja 2023 v Pragi na Češkem. Slovensko delegacijo so sestavljali soboški škof in podpredsednik SŠK msgr. dr. Peter Štumpf, celjski škof in odgovoren za sinodo pri SŠK msgr. dr. Maksimilijan, prof. dr. Igor Bahovec in s. Anja Kastelic. V prihodnjih mesecih bodo v Sloveniji potekali sinodalni pogovori ob Delovnem dokumentu po tematskih skupinah: škofijskih pastoralnih služb, mladih in oddaljenih, kulturnih delavcev in intelektualcev, ter katehistov in katehistinj.

Delovni dokument za celinsko fazo sinode si lahko preberete tukaj.