Slideshow image

Pozdravljeni v župniji Rudnik


Vabimo vas k ogledu zadnjih oznanil

ORATORIJ

ADVENTNI ORATORIJSKI DAN – SLAVA BOGU NA VIŠAVAH

Kdaj? 2.12.2017 Od 9:00 do 14:00
Kje? V župniji Rudnik
Kdo? Otroci od 5 let do vključno 3 razreda (obhajilo-2018)

Prijavnica na oratorij

Slava Bogu na višavah naj doni, saj Jezus prihaja med nas ljudi.

Adventni oratorijski dan bo tokrat iskal sporočilo Božične noči, v višavah, le kaj nam želijo lepega povedati angeli o Jezuščku. Tudi Miklavž , ki pred Božičem prihaja, ima ob sebi vedno angele, ki glasno pojejo v čast in slavo Bogu. Z namenom, da bi se v otroška srca misel o Božji slavi še bolj zapisala, se bomo pripravljali na praznike-da bomo lahko zapeli z angeli, Slava Bogu na višavah.

Oddaja: prijavnic do 28. nov. in sicer mejl & župnik (verouk, po maši)

Prostovoljni prispevek 3€, za naslednjega otroka pa 1€ manj. Prijava po mejlu-prispevek na dan AOD-ja.

Otroci potrebujejo primerna oblačila (vreme) in copate.

Kontakt:
& Vodja OD RAST: Meti 040-701-149 ; RAST-mejl: [email protected]
& Župnik: Lojze Zupan 01/420-21-36

Rudniška Animatorska Skupina Tukaj sem (RAST) se Vam zahvaljuje za zaupanje!

OBVESTILO za nedeljo 3.12.2017:
To nedeljo bo možnost po maši dobiti voščilnice, ki jih bodo otroci naredili na Adventnem oratorijskem dnevu. Več različnih voščilnic bo v enem paketu, zbiral pa se bo prostovoljni prispevek.  Na ta način bomo lahko tudi animatorji RAST skupaj z otroci simbolično prispevali nekaj malega zraven k izgradnji naše nove župnijske stavbe, seveda na otroški način. Prav lepo ste povabljeni, da nas pri tem dejanju v nedeljo podprete in seveda tudi razveselite svoje sorodnike z božičnimi voščilnicami, ki so jih izdelali otroci. Hvala vam za podporo.

Kaj je oratorij?

Oratorij je široko vzgojno prostočasno dogajanje oz. gibanje, ki od l. 1988 [1] poteka v mnogih slovenskih župnijah [2]. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle, udeležence, animatorje in njihove voditelje. Oratorije povezuje glavni junak [3], ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza [4], ustvarjalne delavnice in igre. Večina oratorijev je namenjena otrokom in mladostnikom, vodijo pa jih animatorji prostovoljci, ki so srednješolci in študenti. Oratorijski program v harmonično celoto združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovnost. Navdihuje se v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko (www.oratorij.net).

Oratorij je prostočasna dejavnost z lastnim slogom, ki se imenuje preventivni vzgojni sistem. Oratorij kot vzgojno okolje ima štiri značilnosti: dom, šola, župnija in dvorišče. Oratorijski animator svojo vzgojno držo živi na način asistence; njegov vzgojni odnos vključuje razumnost, vernost in ljubeznivost. Začetnik preventivnega vzgojnega sistema, na katerem temelji oratorij, je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko. Živel in delal je v italijanskem mestu Torinu, v 19. stoletju. (http://www.oratorij.net/vzgojni-slog-don-boskov-preventivni-vzgojni-sistem).

V Župniji Lj-Rudnik je bil prvi oratorij izveden pred več kot desetimi leti, v začetku 21. stoletja. Takratni župnik Vinko Cingerle je navdušil skupino mladih za idejo in organiziral prvo animatorsko skupino. Poletni oratoriji so na sporedu vsako leto. Občasno se izvedejo tudi adventni in postni oratorijski dnevi.

Poročila o izvedenih oratorijih:

Postni oratorijski dan 2017 (pdf)
Adventni oratorijski dan 2016 - Jezušček prinaša luč (pdf)
Postni oratorijski dan 2016 - Zgodba modrega ptiča (pdf)
Adventni oratorijski dan 2015 - Ljubezen prihaja med nas(pdf)
Adventni oratorijski dan 2014 - Binetov božič (pdf)
Poletni oratorij 2014 - Na tvojo besedo (pdf)
Poletni oratorij 2013 - Bog je znami (pdf)

Župnija Rudnik

Župnik: Lojze Zupan
Rudnik I/13, 1000 Ljubljana
Tel.: 01 42 02 136, GSM: 041 515 030
E-pošta: [email protected]

 

Svete maše


nedelja: 8:00, 10:00

prazniki: 10:00, 18:30

delavniki: 18:30